2006/11/23

Alta tecnologia, estadístiques, premsa, Catalunya i Malta

Llegeixo a La Vanguardia una nota de l'agència EFE:

Alta Tecnología: Catalunya está entre las cinco primeras de Europa
"Guau! Potser som un pinxo del món pla i punxagut!", penso. Segueixo llegint.
Catalunya es una de las cinco regiones de la Unión Europea donde las empresas de alta tecnología emplean a más trabajadores, según datos correspondientes al 2004 publicados ayer por la oficina estadística comunitaria (Eurostat).
Estic tan sorprès per la bona noticia que vull mirar-ho directament a la nota de premsa l'Eurostat (pdf, 5 pàgines). Ups! Resulta que no és "alta tecnologia", sino "high- and medium high-tech manufacturing".

I què es això? "High- and medium high-tech manufacturing includes the following industries: chemical and chemical products (including pharmaceuticals, medicinal chemicals and botanical products), office machinery and computers, radio, television and communication equipment and apparatus, medical, precision and optical instruments, watches and clocks, aircraft and spacecraft, machinery and equipment n.e.c., electrical machinery and apparatus n.e.c., motor vehicles, trailers and semitrailers and other transport equipment."

Segueix tractant-se d'una bona noticia, però no és exactament la idea que m'havia fet: les cadenes de muntatge de la Nissan són part d'aquesta "alta tecnologia". La noticia al news.google.com, on es veu que La Vanguardia/EFE no són els únics que fan la mateixa simplificació.

Em sorprèn que Malta surti mencionat positivament uns quants cops, i m'adono que no en sé res d'aquest país. Una mica de wikipedia (en.wikipedia.org i mt.wikipedia.org) i moltes sorpreses:
  • són 400.000, en un país molt dens.
  • entrarà a l'Euro el 2008.
  • és de la Commonwealth.
  • són oficials l'anglès i el maltès (que és una llengua semítica, l'única a Europa i l'única que fa servir l'alfabet llatí, amb les lletres z, g, c i h que poden portar un barret), tot i què durant molt temps l'italià ha estat l'únic llenguatge escrit (i el preferit per l'elit educada).
I com sé unes coses més, ja puc anar a dormir.

No hay comentarios: