2006/12/27

Robots, noies i treball en equip

El treball amb robots a les escoles

  • afavoreix les habilitats de treball en equip i resolució de problemes
  • augmenta l'interés de les noies per la ciència i la tecnologia
Això és el que diu en Illah R. Nourbakhsh, de Carnegie Mellon, en el video weRobot: Robotics and Community for Learning and Exploration en el que presenta el projecte TeRK (Telepresence Robotics Kit). El video és en anglès, i acaba sent molt tècnic, però val la pena veure'n la part inicial en la que explica les motivacions del projecte, les expectatives dels alumnes sobre el que aprendran (programació i mecànica) i l'avaluació que fan del que han aprés (treball en equip i resolució de problemes), i les diferències en els interessos i els hàbits de treball de noies i nois.

Com estadística és una bírria, però, el dia què el meu fill va fer el taller de MindStorms al CosmoCaixa, la proporció entre nens i nenes era similar a la que hi havia a les classes de Telecos (molt poquetes). I, ja que l'esmento, el taller està molt bé i vaig tenir enveja dels menors de 14 anys.

El cervell del TeRK és el Qwerk, amb un processador RISC que fa servir Linux i té suport per webcam i wifi: des d'un navegador, pots veure el que e teu robot "veu" i controlar els seus moviments.

Fer-te un Qwerboot+ com el de la imatge (mono no ho és) et surt per $600 (460€) de materials i una bona feinada. Dels $600, $320 (245€) corresponen al Qwert.

De moment, els MindStorms són una opció més barata, més simple, amb més recursos disponibles i amb una comunitat més gran. Un totxo de MindStorms NXT costa 135€ i, un kit bàsic (NXT, 3 motors, sensors, bluetooth), 250€.

Hi ha gent que ha ensopegat amb aquest blog buscant on comprar-ne a Barcelona; imagino que si n'havés de comprar un provaria a roboteca.org (què tenen el mateix telèfon que invenio|learn by doing...), a lego.com o als que venen a Espanya solucions educatives de Lego. (Actualització: dues llistes de botigues a ladrillitos.com) a http://ro-botica.com/ o a http://stores.ebay.es/World-of-Leg-Godt. Info adicional a un post posterior.

I, per no gastar-se res, un EconoBOT, amb un pressupost de zero euros a base de treballar amb material reciclat.

2 comentarios:

Míriam dijo...

Hola Xavi,
el meu nom és Míriam i voldria saber si has participat com a profe o tutor en algun taller de robots per nens i nenes, ja que he vist el teu post on comentes que t'agradaria.

Gràcies!

xavier dijo...

Miriam, no, ho sento. Vaig intentar enredar a l'escola dels meus fills per participar a la http://es.wikipedia.org/wiki/FIRST_Lego_League però ningú va mostrar interés. Potser a l'insti tindré més èxit...